Då drar vi igång för säsongen!! :D

Sen vi kom hem efter förra medeltidsveckan så har det i stot sett varit helt orört på syfronten. Och medeltidsfronten. Och historiefronten. Jag har sysselsatt mig med vetenskapliga ting, aka. naturvetenskapliga studier. Kan inte rekommendera det. Men nu är det hemska borta och bara 15 ynka veckor kvar tills vår underbara vecka 32!

Så nu dammas symaskinen av och tygerna plockas fram!
 
Min egen (preliminära) lista på vad som ska göras får ni här:
 

I år blir det bara en ny kreation (påstår jag som att det kommer bli så..) Men det kommer vara tillräckligt att göra i vilket fall tror jag. Och fullt upp att finansiera det dessutom...
 
Några småsaker som ska göras är:
  • Fodra Gardekorset från förra året med lin
  • Fixa till det allra sista på 1200-talaren (klänningen med helvetsfönster från förra året) ev. säljas
  • Fixa sista detaljerna på kampfrau, sen - sälja!
  • Ev. fodra en blå 1400-talare...
Sen kommer det antagligen fyllas på med en massa småsaker, men så ser det övergripande ut.
 

Och så den nya kreationen då. De kommer, first time ever, att bli en manlig utstyrsel. Kjoltyg och vackra klänningar i all ära, men ibland är det inte fel att slippa det, byxor är vad som behövs i min garderob!
Så sagt och gjort, planen är en cotehardie med hosor och en bycocket! Sent 1300-tal.
Hur det ser ut? Ungefär såhär Han i blått har också en bycocket på sig, som är mössan.
Klassisk Robin Hood!
 
Projektet kommer bestå av tre huvudsakliga delar, ovan nämnda.
 
  1. Cotehardie - Jackan eller rocken. Ska sys i rött ylle och fodras med vitt lin. En massa knappar i fram och upp till armbågarna. Knapparna har jag inte bestämt än, men det lutar åt guld. Det är tyvär lågbudget för min del, så det blir inte den typ av knappar jag helst vill ha, dem blir alldeles för dyra (ca15-20 kr/st), då jag ska ha minst 60 st. Men knappar är alltid lätt att byta ut om man skulle komma över några i framtiden. Till denna del hör också en underkjortel i lin. Har ju bara långa underklänningar just nu.
  2. Hosor - Hosor är egentligen bara två byxben som man drar på och håller uppe med ett snöre som knyts i ett skärp i midjan, och ett par underbyxor under det då. Dem kommer vara i ett brunt ylletyg och även dem fodras med vitt lin. Hosor täcker, historiskt sett, hela foten också, som en strumbyxa alltså. Jag har dock inte bestämt mig än om jag kommer göra den hela vägen som en strumpa, eller om det bara  blir byxben. Det känns som att det blir så varmt med yllestrumpor hela tiden, som man enbart kan ta bort om man tar av hela byxbenet :P nej, det blir nog separata strumpor. Helt HK är jag inte jämt ;) Underbyxorna faller under denna kategori också, brokor kallas dem och ska sys i vitt eller naturfärgat lin.
  3. Bycocket - Mössan eller hatten. Inte hittat något mönster ännu, men har två möjliga hypoteser som ska testas. Har inget tyg för den heller bestämt ännu. En grön skulle nog passa fint :)
Nordergravar <3
Regn eller sol - årets bästa vecka!!!
 

RSS 2.0