Den lilla gröna

"Förstaårsklänningen" som den kallats. Fick förfrågan om några bilder på min gröna klänning, som faktiskt är den första ordentliga medeltidsklänning jag gjort. Den var med för första gången på medeltidsveckan 2010. Baserad utifrån de sk. flemish frontlaced kirtle, vanliga under 1400-talet och är en "arbetarklänning", alltså inget som de fina flickorna i hovet sprang runt i ^^
Eftersom detta var de första ordentliga klänningen jag gjorde, och med tanke på att jag inte syr efter mönster eller va särskilt duktig då, så blev det inte exakt som de skulle alla gånger. Därför är halslinningens skärning inte riktigt som den ska vara, och det ska vara korta ärmar på också. Jag fick dock inte till detta, strunta i det, men se så bra det blivit ändå!
 
 
och en bild bakifrån :)
 
Den är sydd i ylle, köpt från medeltidsmode.
Tyvär är hemsidan därifrån jag fått mönster och tips inte tillgänglig numera, men jag kan kort försöka berätta hur jag gjort:
Ta ett stycke tyg i måtten: Klänningens totala längd x din omkres runt bredaste stället (byst eller mage tex. inte höft och rumpa.)
Klipp sedan i fyra remsor, på klänningslängdens ledd. Justera måtten varteftersom (har du liten byst och bred rygg så blir det kanske samma mått på samtliga. Har du stor byst så ska du kanske ha två bredare remsor i till i fram.)
Sy ihop vid axlar och ner till midjan på sidor/rygg.
Klipp ut fyra kilar och sy in dem där det är öppna slitsar nu. 
Fålla och gör snörhål. (sy på korta ärmar om du vill)
 

Medeltidsveckan

Helt okej Medeltidsvecka! Kan ju aldrig bli dåligt när det är MTV...
Veckan bjöd på det sedvanliga, samt en del regn. Fick inte för många bilder på mig själv (läs: bilder där jag ser normal ut) här är en iaf, i min gamla gröna klänning, nya röda underklänningen och mi-partihättan. Torsdag eftermiddag. Ni som var där vet hur mycket det regna på dagen, vi va ute mitt i det. Här är man lite upptorkad iaf, men jag måste säga att jag har lärt mig älska vadmal efter detta, min hätta torka först, och släppte inte in någon väta alls! :D

RSS 2.0