Kommande projekt

Tänkte lägga upp lite tankar kring kommande sy-projekt.
Inhandlade ett fint sammetstyg för någon vecka sen. köpte 4,5 meter men det är bara 90 cm brett, så ganska begränsat ändå. Jag har funderat en hel del på vad det ska bli av tyget, men jag tror jag bestämt mig...
Det ska bli en Gamurra!
Den här sidan visar lite historiska målningar och re-konstruktioner, så ni fattar ungefär vad jag pratar om
Såhär ser då tyget ut. Klarrött! Kommer bli snyggt. Med lite pärlor och guldbrodyr, hade jag tänkt.
Tyget är sammet, men dock bomullssammet. Inte riktigt tidsenligt, men jag har faktiskt aldrig sprungit på sidensammet, som ska vara det riktiga, någon gång. Det finns att få tag på utan större problem, om man skulle leta, det är jag rätt så övetygad om, men det är ju det att det kostar en slant också, så bomullssammet duger fint för mig, som ett mer ekonomiskt alternativ.
Sen är ju också Gamurran från Florens, Italien där det faktiskt fanns bomull vid den tiden. Det var väl mest underkläder, särkar och dyl. som var i bomull då, och inte överklänningarna, men det är ju närmare sannolikt med bomullsöverklänning i italien snarare än skandinavien, även om det inte rätt alls. ;)
Har en del annat som måste prioriteras dock, så vi får se när jag kommer igång med den, men jag hoppas det blir i juni åtmisntone!

Hann i tid!

Jag hann färdigt i tid!! Eller ja, inte helt och hållet. Den är en hel del som ska göras innan det är helt klart, men det höll för gårdagens äventyr i alla fall, på Tyresö medeltidsdagar. Den röda linnesärken är i stort sett klar utöver lite förbättringar på fållningen (som jag stressade med i sista minuten på fredagskvällen)
Överklänningen är en slags surcoat, en klänning med helvetesfönster, som det kallas. Den är också nästan helt klar, men lite finsjuteringar på fållning osv även där. Men man ser helheten åtminstone!

Linnesärk

Call me stupid, men jag fattar inte hur man roterar bilderna när man laddar upp dem här. jag vet hur jag KAN göra, men det involverar uppstartande av andra program och så vidare, och jag orkar inte med det när det är så ruskigt enkelt för er att helt enkelt vrida på skallen! :) so bare with me on this one!
Nu har jag påbörjat en linnesärk. den ska användas som under/mellanklänning. just nu är det högt tempo som gäller! Den ska vara klar inför Tyresö i helgen. Och nu är det onsdag kväll. Och på lördag åker vi... Och jag har mer utöver denna att sy också... vet inte riktigt hur jag tänkt ut detta, men fort ska det gå i alla fall!!! Tur att det är Kristi Flygare imorgon så man är ledig!
På bilden är iaf framdelen uppnålad på provdockan. ni fattar att jag har en del att stå i om jag bara kommit så långt ännu..!

Här är bakdelen. Uppklippt i mitten, för där ska det vara snörning! Jag har klippt ut två resmor som jag viker och nålar på, för att sedan sy fast dem. detta för att ge extra stadga till snörningen... Glöm för guds skull aldrig att zickzacka innan när det gäller lintyg! Allt ska zickzackas! Annars kan ni ta en stor risk när ni använder plagget. lin är väldigt förtjust i att fransa upp sig.. Next step: Snörhål!


14 st, jag är uppe i 8 nu tror jag.. det tar sin lilla tid, men det blir rätt i alla fall. Måste dock inhandla en syl. har fått använda mig av lite allt möjligt annat som finns i huset. skruvmejslar gör jobbet rätt ok.
Sedan är det sy ihop fram och backdel, på med kilarna, 4 st. och slutligen på med ärmarna. och såklart fållningen också.

Här har vi en filur som inte bidrar särskilt mycket till att det går fortare. Ligga på tyget, jaga måttband och köra race över och under tyget som ligger på golvet, DET är roligt! Och hur kan någon bry sig om något annat än vad hon tycker är kul, hon är ju världens mittpunkt. She thinks...


Första inlägget!

Första inlägget på min nya blogg! Det är så mycket jag vill få upp, men allt inom sin tid.
Presentation ser ni till höger i varje fall, så om ni är lite vilse i vart ni hamnat, så vidarebefodrar jag er dit!
Tänkte kickstarta det hela med en liten lista på vad jag har planerat framöver, så ni vet på ett ungefär vad ni kommer ha att läsa om här!
Min lista för tillfället (sånt som förväntas vara klart detta år)
  • 12/1300 tals surcoat, sk. helvetesfönster i ylle *påbörjad*
  • En grön burgundisk klänning á 1400-tal. Är nästan klar, lite missnöjd med den, men ska slutföras!*påbörjad*
  • Fållning av blå ylleklänning á 1400tal (frontlaced)
  • Komplett Bockstensmannendräkt från senare 1300-talet. Över och under kjortel, hosor, hätta, mantel, till min plastpappa. *påbörjad*
  • Röd under/mellanklänning i lin. Figursydd med snörning i bak.
  • Mi-parti struthätta *påbörjad*
  • En sk. "drawstring purse" ofta sed under 1300-talet. Broderad tygpåse med pärlor är planen.
  • En birgitta-hätta och huvudduk ska fixas.
  • En finare klänning i knallröd sammet. Har inte bestämt vad än, idéer kommer i senare inlägg!!
  • Gardekors, en slags rock från 1200, tidigt 1300tal.  *påbörjad*
  • Ev. en hjärtformad 1400-tals hatt till det burgudiska... är lite kluven om jag ska görat, men vill gärna ha en!
Så, det är lite på ett ungefär vad som väntas. En hel del, märker jag nu... Men vi får hoppas det går vägen! ^^, Min deadline är vanligtvis medeltidsveckan, v. 32, men lovar mig själv inget!

RSS 2.0